4 COSES QUE SEGUR TROBARÀS DINS D’UNA CERVESA ARTESANA

Per fer cervesa artesana cal passió, esforç i coneixements, però també calen bons ingredients. Per això, a Cervesa del Montseny fem que tots els elements que formen part de les nostres varietats passin per un control exhaustiu. No ens la juguem i busquem ingredients naturals per fer una cervesa artesana d’alta qualitat. I d’entre les aromes i sabors que desprenen les nostres cerveses, hi ha 4 elements que no poden faltar mai a cap cervesa artesana perquè són la seva base. Avui descobrim els quatre bàsics de qualsevol cervesa artesana!

1- L’AIGUA

Sabies que una bona part de la cervesa és aigua? És l’element fonamental per la vida i també ho és en l’elaboració de la cervesa. Tradicionalment, molts productors de cervesa s’instal·laven on hi havia una font d’aigua pura. Poder disposar d’una font d’aigua de qualitat i abundant ajuda a determinar la localització de moltes instal·lacions cerveseres, com és el cas de moltes cerveseres a la ciutat Burton a Gran Bretanya, Budweis a la ciutat alemana de Bohèmia, Pilsen a Munich i Cervesa del Montseny ubicats ben a prop del Massís del Montseny.

Tot i que alguns productors tenen les seves pròpies fonts d’aigua, altres utilitzen l’aigua municipal. El caràcter de l’aigua disponible determina  molts estils de cervesa en els segles XVIII i XIX, segons el contingut en sals i minerals de l’aigua de la zona. En l’actualitat, la majoria dels productors tracten l’aigua per treure o afegir les sals i minerals que necessiten per produir una cervesa amb el caràcter que busquen.

_MG_4938(2)

2- EL LLÚPOL

El llúpol és una planta enfiladissa que creix de forma silvestre a boscos humits, a través d’un acurat cultiu al llarg dels segles, ha desenvolupat unes característiques que donen a la cervesa la seva  aroma i amargor tan característica. Per a l’elaboració de la cervesa s’utilitzen els cons o flors femenines del llúpol. A més, per les seves propietats antisèptiques serveix per protegir-la i conservar-la, impedint el desenvolupament de microorganismes nocius.

Existeixen diferents varietats de llúpol que tenen diferents graus d’aroma i amargor. Cada productor utilitza una varietat o l’altra, o diverses espècies en diferents moments del procés d’elaboració, per donar un caràcter concret a la cervesa. Per elaborar determinats estils de cervesa, el nostre mestre cerveser Jordi Llebaria,  afegeix, a més a més del llúpol, altres herbes, extractes, espècies i fruites que li donen a la cervesa un gust i aroma especials, creant varietats artesanes de premi.

_MG_5000

3- LA MALTA D’ORDI

L’ingredient bàsic per a l’elaboració de la cervesa és l’ordi maltejat o la malta d’ordi. Per poder extreure els sucres dels cereals, que després es transformen en alcohol, és necessari primer sotmetre’ls a aquest procés de maltejat. Hi ha dues tipologies bàsiques de malta: Malta base (Pilsner o lager, Pale…) i maltes torrades (negra, torrada, àmbar), encarregats de donar color a les nostres cerveses i de gustos com cafè o regalèssia.

L’ordi és un cereal més utilitzat en la producció de cervesa que creix i el trobem  en camps de tot el món. Moltes varietats especials d’ordi es crien específicament per elaborar cervesa.

_MG_4966

4- EL LLEVAT

Els llevats són uns microorganismes que s’afegeixen al most en el procés de fermentació i transformen els sucres en alcohol i anhídrid carbònic. Per la gran importància que tenen en el procés d’elaboració, cada productor té els seus propis llevats cultivats, que li donen a la cervesa unes característiques especials i diferents de les d’altres productors. Aquest microorganisme ‘màgic’ és responsable de convertir el most dolç en cervesa, oferint una gran complexitat d’aromes.

Hi ha gran varietat de llevats: en el cas de Cervesa del Montseny utilitzem diferents varietats de llevats ale seleccionats acuradament per a elaborar les nostres cerveses. Pel tipus de llevats utilitzats, es donarà lloc a un tipus diferent de fermentació: Ale o d’alta fermentació, en què els llevats actuen a altes temperatures i a més s’acumulen en la superfície del most; i les lager, de fermentació baixa, on els llevats actuen a baixa temperatura i es dipositen en el fons dels tancs de fermentació. En general, les cerveses angleses i la majoria de les especials belgues són de fermentació alta (ale) i les Alemanyes de fermentació baixa (lager), encara que hi ha algunes excepcions.

_MG_4890

Doncs ara ja sabeu el que esteu prenent quan beveu una ‘Montseny’. Podem dir que som una cervesa artesana ben natural i integral pels ingredients que utilitzem a totes les nostres varietats.  Salut!

Cervesa del Montseny

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Idiomes