Entrevista a Judit Càrtex, nova membre de l’equip Montseny
Ella és la Judit Càrtex, un dels noms més coneguts dins la comunitat cervesera artesana i la última incorporació a l’equip Montseny.

 

Ens omple d’orgull anunciar la nova incorporació a l’equip Montseny, la Judit Càrtex, una gran cervesera amb molta experiència al sector i amb les idees ben clares.

Com vas entrar al mon cerveser?

Realment no en sóc massa conscient. Provinc d’una família humil, nosaltres vivíem a casa l’àvia i els diumenges la mare i l’àvia s’obrien una xibeca; era l’únic dia que no es bevia aigua, i potser va ser per això que vaig entendre que la cervesa era una cosa xula, un motiu de celebració.

És cert que segurament la devia tastar de ben joveneta i en el seu moment no em devia agradar massa, però ja em vaig tornar bevedora habitual de cervesa des de ben jove, fins que als setze anys vaig demanar una caixa de Voll Damm als reis, cosa que va tenir molta repercussió al meu entorn (en vaig xulejar molt).

De seguida, a la Cerveseria Glaciar de la Plaça Real, que quedava propera al meu barri i que és un referent de vida per mi, hi tenien cerveses de tot el món. Artesanes no, però ja es parlava de cerveses internacionals, i va ser allà, provant diferents estils, on em vaig convertir en una gran cervesera.

Si t’haguessis de descriure amb 3 adjectius, quins utilitzaries?

Hòstia quina pregunta més difícil… Jo em considero molt optimista i entusiasta, bastant energètica amb tot allò que m’interessa i divertida, amb prou sentit de l’humor, cosa que necessito per viure. I ja per arrodonir també et diria que sóc molt segura de mi mateixa i un punt egocèntrica, això també t’ho reconec.

Quin paper tens a la Cervesa del Montseny?

Dins la Cervesa del Montseny hi he entrat a portar la responsabilitat de vendes, la direcció comercial. Realment, jo no sóc una comercial de telèfon, però sóc conscient que quan poso moltes ganes i passió a la meva feina sóc capaç de transmetre aquesta afició i aquest sentiment, i sempre m’han dit “tu seràs una gran comercial”. Tot i no ser la meva primera intenció, crec que és una feina que puc dominar.

I al GECAN?

Al GECAN (al Gremi d’Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural), faig el paper de vicepresidenta, també m’ocupo de la comunicació interna i externa, munto jornades tècniques i de debat, cosa que m’agrada molt, i una de les coses de les quals n’estic més orgulloses pel gremi que he fet conjuntament amb en Mikel Rius del BBF és un estudi de la cervesa artesana. Cada any reunim dades de tots els registres sanitaris de Catalunya. Els hi fem una llarga enquesta i presentem cada any l’estudi.

També sóc agitadora, capto nous socis i estic ficadíssima al gremi perquè s’expandeixi i creixi.

Què és el que més t’agrada del teu ofici?

El que més m’agrada de ser cervesera és, a part que de la cervesa em flipa tot (el gust, els ingredients…), sobretot m’agrada la vessant social que té, la capacitat de fer amics i la capacitat d’associar-la amb esdeveniments socials de la nostra vida. És evident que va lligada amb la festa i amb el bar, però cada cop que has de parlar amb un amic de coses serioses, sempre hi és: “va, anem a fer una birra i en parlem!”. És molt amable. Quan parles de cervesa la gent t’escolta, cosa que no passa amb tots els oficis.

També m’agrada molt que estem en un moment de construcció de sector. Si Montseny porta tretze anys, el sector de la birra artesana en porta catorze o quinze com a màxim, estirant molt, i aquesta sensació d’estar creant alguna cosa nova, gran i xula, m’apassiona.

Quina és la teva Montseny preferida?

Ostres… jo crec que és la IPA. El catàleg m’agrada molt i tant la Mala Vida com la Florale Cuvée em semblen superiors, però la IPA em serveix per tot. M’ha agradat sempre, està super estabilitzada i és super clàssica i bebible. No conec a ningú que no li agradi, i funciona perfectament com a cervesa de fons d’armari.

Quin dia vas fer la teva primera cervesa comercial?

Al 2011-2012 vaig començar a planejar el meu projecte cerveser. Era un brewpub, però al final se’ns va caure enrere. Llavors amb dos socis més vam elaborar com a nòmades a la Cervesera As, i recordo perfectament que va ser el mateix dia que el rei va abdicar. Per mi l’abdicació del rei o la proclamació de la República eren objectius de vida. De fet feia temps que deia que el rei abdicaria i tothom se’n fotia de mi. Total, que estavem elaborant la primera birra amb la tele posada i de sobte veiem la notícia. Ja us ho podeu imaginar, tot un fiestón; elaborar la primera birra el dia que el rei abdica va ser un fet molt singular.

Tot això es va presentar al bar Vulcano de Gràcia, un bar molt popular de la zona sud, i em van ajudar molt, em van deixar punxar els barrils que vaig voler, cosa que per mi va ser com vendre la birra a casa meva.

Quina és la teva opinió sobre el mon cerveser actual?

Si ho centrem en Catalunya és orgull absolut. En aquests últims quatre anys, i no és una sensació meva sinó una opinió general que he contrastat amb companys i gent influent, és que hem pujat considerablement la qualitat de les nostres cerveses.

El que em disgusta molt de la situació actual és la pandèmia, que s’ha carregat moltes il·lusions i moltes passes previstes importants pel sector. Evidentment no és un problema nostre, s’ha parat la societat en general, però al sector cerveser ha afectat de manera important.

I a escala espanyola i global el que més il·lusió em fa és que tenim molt marge per créixer, per fer-nos grans, guanyar qualitat i ser molts més. Ja hem començat a caminar sols i ens queda molt camí per recórrer, i tan sols això ja em fa somriure.

Quin és el teu estil cerveser preferit?

Una cosa és el que acostumo a beure normalment, que són Berliners Weisse i IPA’s, en tots els registres, des de les West Coast més amargues i seques fins a les Neipas més dolces i aromàtiques. El que passa és que no he trobat cap estil que no m’agradi… potser les més dures a nivell acètic (vinagre), però en general totes les cerveses m’agraden, sempre que compleixin uns mínims de qualitat, és clar.

Explica què és això de la cervesa Càrtex de Garage.

La cervesa Càrtex és una cervesa de Garage Brewing Co, la cervesera en la qual he estat els últims dos anys i mig elaborant cerveses xulíssimes, que em va fer com a homenatge un cop vaig explicar-los que em traslladava a Montseny. M’omple de felicitat aquest homenatge, em vaig quedar sense paraules.

Es tracta d’una doble IPA molt dolceta i aromàtica a la que hi vam afegir un 30% de most de Chardonnay, i queda una cervesa amb un gust molt interessant. És una cervesa que no queda enlloc, però ens han guardat un barril per punxar aquest divendres al TapRoom, així que espero que la pugueu tastar i gaudir!

 

Moltes gràcies Càrtex, salut i molta sort en aquesta nova etapa!

Julià

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Idiomes