UNA BONA CASTANYA

El Montseny té 35.000 hectàrees de castanyers. Són castanyers catalans, de la nostra terra, però molts estan abandonats. Trist, però cert. Però la cosa està canviant. Fins fa ben poc no existia una indústria de la castanya a Catalunya, i el 80% de les castanyes provenien de Galícia i el 20% restant de la Xina. Però en els darrers han sorgit noves empreses que han començat a recuperar les castanyes del Montseny i han començat a comercialitzar aquestes castanyes catalanes, que a més a més de ser ben bones, són ecològiques.

A poc a poc la castanya catalana comença a fer-se un lloc en el mercat gràcies a les seves propietats: és un fruit natural, ric en hidrats de carboni i en fibra, i té poc greix. La castanya conté un 50% d’aigua i la meitat de calories que la resta de fruites seques. A més, aporta proteïnes, vitamines i minerals, i una gran quantitat de nutrients com el calci, important per a la conservació dels ossos. Més concretament, la castanya del Montseny té un color pujat i brillant, és dolça i fàcil de coure, i es recull a la tardor en unes condicions ambientals ideals dins del marc incomparable del Parc Natural del Montseny.

MONTSENY Castanyes

Les nostres castanyes són, per tant, ben bones. I es poden menjar tot l’any! Són un aliment molt recomanable per incloure en la dieta, un tresor que de mica en mica hem redescobert, que forma part del nostre patrimoni i que enceta tota una sèrie de possibilitats que tot just comencem a conèixer. Perquè es poden fer tants productes amb les nostres castanyes. I de fet ja s’estan fent: farina, secallona, pa, formatge, licor… i cervesa artesana.

Una cervesa de casa nostra

El mestre cerveser de la Companyia Cervesera del Montseny, Jordi Llebaria, amb una clara voluntat d’innovar i fer cerveses més atrevides, es va fixar en un producte de proximitat, tan arrelat a la zona del Montseny, com era la castanya de Viladrau. I va apostar amb força per crear una varietat de cervesa amb aquest fruit del castanyer.

Tot i que va ser complicat trobar una recepta adequada, on se substituïen parts dels cereals de la cervesa per les castanyes, finalment, el mestre Llebaria va treure un producte ben arrodonit, trobant l’equació perfecta per encabir de forma excel·lent el sabor de la castanya dins d’una cervesa artesana. D’aquesta manera va néixer la Montseny Castanya. I quin bon resultat!

La Montseny Castanya, d’estil Imperial Brown Ale i amb un 7,8% vol. d’alcohol, està elaborada amb un 75% de malta d’ordi i un 25% de castanya del “Pujol de Muntanya” de Viladrau. Quan la serveixes al got, té una aparença elegant, d’un color ambre opac, que esdevé brillant a contrallum, amb una corona de crema densa i persistent. És en la seva aroma on apareix la castanya, sota un fons de fum i maltes torrades. En boca hi guanya la dolçor i la calidesa de l’alcohol, però sempre amb el matís de la castanya del Montseny.

MONTSENY Bloc Castanya

Gràcies a aquests productes artesans fets amb castanyes, i mostres com la Fira de la Castanya de Viladrau, que se celebra des de l’any 1995, s’està recuperant un producte de la terra tan desconegut i tan nostre com és la castanya de Viladrau i del Montseny. Recordem que fins a mitjans del segle XX, la castanya de Viladrau era la més valorada de les castanyes que es comercialitzaven a Catalunya, i fins i tot les famoses castanyeres de Barcelona només volien torrar castanyes de Viladrau. Cal celebrar aquest retorn de la castanya catalana i cal aconseguir que els castanyers del Montseny, que n’hi ha que tenen més de 700 anys, no morin mai.

Cervesa del Montseny

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Idiomes